Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je posebna grana stomatologije koja se bavi različitim hirurškim zahvatima u usnoj duplji pacijenta. Uz današnje tehnike anestezije omogućava da na bezbolan način dodjemo do željenog rezultata.

Postoji veliki broj hirurških intervencija tj. zahvata a neki od najčešćih su:

  • Apikotomija
  • Ekstrakcija
  • Cistektomija
  • Odontomija
  • Augmentacija
  • Implantacija

Apikotomija

Apikotomija je hirurški zahvat koji se primjenjuje u slučaju patoloških promjena kao što je infekcija na vrhu korjena (kao posljedica upale ili izumiranja živca zuba).

U slučaju da ne postoji mogućnost revitalizacije zuba tj. liječenja kanala korjena, radi se odstranjivanje samog vrha korjena.

Ekstrakcija

Ekstrakcija je postupak kojim se zub ili njegovi ostaci uklanjaju iz koštane čašice (alveole).

U pravilu se vrši tek kada ni jedna druga metoda liječenja zuba nije dala zadovoljavajuće rezultate ili je zub toliko oštećen da se nikakvom drugom terapijom ne može spasiti.

Cistekotomija

Cistektomija je hirurški način odstranjivanja ciste tj. patološke šupljine obložene tkivom i ispunjene tečnošću.

Implantologija

Implantologija je ugradjivanje zubnih implantata koji imaju svrhu da nadoknade izgubljeni korijen zuba.

Oralna hirurgija se pored vađenja zuba operativnim putem bavi i operacijom oboljelih desni, kao i rekonstrukcijom usne duplje. Ukoliko umnjak ne raste pravilnim putem potrebno je što prije to bolje izvaditi ga operativnim putem. 

Augmentacija

Augmentacija kosti je termin koji opisuje različite postupke koji se koriste za izgradnju kosti gdje će zubni implantati biti smješteni.

Implantacija dentalnih implantata

Vađenje impaktiranog umnjaka se dosta razlikuje od vađenja običnih zuba. To je intervencija koja traje duže i radi se pod lokalnom anestezijom.