Protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadjivanjem izgubljenih zuba i estetskim korigovanjem postojećih (kako njihove funkcije i estetskog izgleda), čime poboljšavamo kvalitet života.  

Protetiku dijelimo na

  • Fiksnu protetiku
  • Mobilnu protetiku
  • Kombinovanu protetiku.
protetika1_370x250

Fiksne proteze

Fiksne proteze, kao što samo ime kaže, su protetski radovi koji nadoknadjuju izgubljene zube, a trajno su cementirani (učvršćeni) na zubima nosačima ili implantatima.

Danas u svijetu stomatologije postoje 4 različita načina izrade krunica i mostova.

Ljuskice

Ljuskice su  najmlađi član u porodici fiksnoprotetiskih radova i njihova je primarna namjena korekcija estetskih nepravilnosti boje, oblika, a i položaja prednjih zuba.

Izrađuju se od čiste keramike debljine od 0,8 do 1 mm, te se cementiraju cementima koji bojom moraju apsolutno biti prilagođeni podlozi.

Pune keramičke krunice

Pune keramičke krunice sadrže kontrukciju koja se u potpunosti sastoji od jedne vrste stomatološke keramike (material poput bijelog stakla koji podsjeća na zubnu gleđ). Pune keramičke krunice mogu biti kozmetički najugodnije od ostalih vrsta krunica. Iz tog razloga, često su odličan izbor za obnavljanje prednjih zuba. Medjutim, ipak postoji činjenica da one nisu tako čvrste kao metal-keramičke krune.

Metal-keramičke krunice

Metal-keramičke krunice su su one koje se sastoje od baze krune koja je napravljena od metalne legure u potpunosti prekrivene slojem keramike.

Prednost metal-keramike je cijena, a mane su mu u određenim situacijama nedostatak estetike i pojava crnih rubova uz zubno meso. Uklanjanjem metala iz izrade krunica i mostova te njegovom zamjenom staklo-keramikom ili cirkonom riješeni su problemi koje je metal uzrokovao. 

Izrada cirkonske i staklokeramičke osnove radi se uz pomoć kompjutera – CAD/CAM  tehnikom. 

Mobilne proteze

Mobilne proteze za zube se rade u slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne ili polufiksne protetske radove. Prednost mobilnih protetskih radova je što ih pacijent samostalno može izvaditi iz usta dok je tu i njihova pristupačna cijena i jednostavnost izrade. 

Postoji više vrsta mobilnih protetskih radova kao što su: potpune-totalne proteze, parcijalne akrilatne proteze, akrilatne parcijalne proteze sa metalnom bazom, kombinovani radovi.

Polufiksne proteze

Polufiksne proteze za zube se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate, a izrađuju se kada nije moguće postaviti dovoljan broj implantata za fiksni protetski rad. U odnosu na fiksne protetske radove, polufiksni protetski radovi imaju mogućnost vađenja i lakše se mogu profesionalno očistiti.