Riječ stručnjaka

ŠTA SU VINIRI I U KOJU SVRHU SE KORISTE?

Keramičke fasete ili viniri su tanke keramičke ljuspe debljine od 0.2 do 0,7 mm koje se trajno cementiraju na prednje površine zuba.

Kao jedno od visokokvalitetnih esteskih rešenja ne zahtjevanu veliko uklanjanje zubne supstance sto u danjašnje vrijeme čini nihovu primjenu veoma popularnom.

Savremena dentalna praksa je znatno proširila njihovu primjenu prije svega zahvaljujući stalnom unapređivanju keramičkih materijala i načina cementiranja zubnih faseta. Posebno se odnosi i na mogućnost restauracije fasetama ne samo u frontalnoj regiji već i u bočnom segmetu.

Izdvajamo NON-PREP vinire, koji se postavljaju direktno na zub bez brušenja i boli. Minimalne su debljine i omogućavaju blistav osmeh sa garancijom dugi niz godina.

U KOJIM SLUČAJEVIMA RADITI PORCELANSKE FASETE?

Ukoliko niste zadovoljni postojećom bojom prirodnih zuba, a za posljedicu imate tetraciklinske prebojene zube, fluoroze ili endodonsko prebojavanje koje se ne može korigovati tehnikama bijeljenja keramičke fasete mogu biti pravo rješenje za vas. Keramičkim fasetama možemo koregovati više nadostataka postojećih zuba kao što su:

• korekcija oblika i položaja zuba kada su zubi rotirani kada nemaju pravilan oblik,

• zatvaranje dijastema (prostor između zuba),

• restauracije kruničnih delova u koliko je došlo do frakture zuba,

• korigovanje zagrižaja,

• korekcije gubitka gleđi,

• ukoliko niste zadovoljni oblikom vaših zuba.

Ukoliko imate jednu od ovih navedenih indikacija, zubne fasete mogu biti pravo rešenje.

Zbog čega odabrati vinire?

Uz pomoć vinira mogu se ostvariti odlični estetski razultati i učiniti da pacijent izgleda znatno mlađe.

Keramička struktura vinira savršeno imitira izgled i boju prirodnih zuba, dok je sama površina vinira otporna na različite uticaje tečnosti poput: kafe, čajeva, vina cigareta i hrane.