Riječ stručnjaka

Kako da odaberete pravu četkicu za zube

Higjena usne šupljine je veoma važna i to nije nikakva novost, ali jeste li znali da je uz konac i tekućinu za ispiranje usta podjednako važno znati odabrati pravu četkicu za zube za vaše potrebe?

Ne odgovaraju sve vrste četkica svima  i zato je veoma je važno obratiti pažnju koliko na glavu četkice, toliko i na vlakna, ali i mekoću, odnosno tvrdoću istih.

1. Veličina četkice

Jedna od najvažnijih stvari je odabrati četkicu za zube koja će moći doprijeti do svih površina u usnoj šupljini. Postoje i četkice s prevelikim glavama, pa s njom ne možete očistiti kutnjake i zbog toga bi trebali birati one srednje veličine, ili manje kojima ćete dohvatiti baš sve zube.

2. Oštrina

Kao što ste već primijetili i znate, postoje tri vrste: tvrde, srednje i mekane četkice. Njih ćete birati u zavisnosti od stomatoloških problema koje možda imate. Mekane su pogodnije za djecu, stare osobe i one koji imaju problem s osjetljivošću desni.

Iako su mekane četkice uglavnom preporuka stomatologa, srednje i tvrde se najviše prodaju. One su pogodne za ljude koji imaju jake zube i zdrave desni. Jako je važno da s ovakvim četkicama budete oprezni jer možete jakim četkanjem oštetiti zubnu caklinu.

3. Materijal vlakna

Iako su danas prvo mjesto zauzele plastične četkice za zube s umjetnim vlaknima i dalje su najbolje četkice s prirodnim vlaknima.

4. Vrsta četkice

Iako električna četkica daje bolje rezultate pri pranju zuba, ipak su ručne te koje su u širokoj upotrebi. Jako je važno znati rukovati s njima i pravim potezima prati zube, jer ćete samo na taj način održati higijenu usne šupljine.