Riječ stručnjaka

Bili smo na Advanced kursu implantologije i implantoprotetike

Proteklog vikenda u Beogradu je održan  Advanced kurs iz implantologije i implantoprotetike, pod mentorstvom prof.Zorana Lazića, vodećeg implantologa u regiji.

Učešće na kursu uzela je i naša,  dr Tatjana Tutnilović, specijalizant oralne hirurgije.

Šta su zubni implantati i šta morate znati o njima?

Zubni implantat je zubna nadoknada izrađena od potpuno biokompatibilnog materijala – titanijuma. Implantat se hirurški ugrađuje u viličnu kost, te se na njega stavlja protetska konstrukcija – zubna krunica ili most.

U potpunosti preuzima izgled i funkciju prirodnog zuba te sprječava propadanje preostale kosti što pomaže u očuvanju zdravih zuba i izbjegavanju njihovog brušenja.

Implantati vraćaju fukciju žvakanja, normalnog govora, a zbog lijepog izgleda i funkcionalnosti pravih zuba s novim osmijehom osobama se vraća sampouzdanje i osjećaj slobode.

Zubi koji nedostaju negativno utieču na izgled, ali i na ponašanje svakoga ko živi s tim problemom. Dokaz koliko implantati pomažu fizičkom i psihičkom stanju osobe zasigurno je prva reakcija osobe kada se sa novim zubima pogleda u ogledalo.  Zubni implantati pomažu i strukturi lica, ponajviše obrazima i ustima te su zaslužni i za mlađi izgled zbog čega samopouzdanje čovjeka nevjerojatno poraste nakon ugradnje implantata i izrade zuba na njima.

Koji je postupak ugradnje implantata?

Hirurški se implantat ugrađuje za 15-ak minuta, a sam postupak ugradnje zubnih implantata potpuno je bezbolan i manje neugodan od vađenja zuba zbog čega možete biti potpuno sigurni da nećete ništa osjetiti.
Nakon samog zahvata, dolazi do osteointegracije tj. do procesa sraštavanja kosti i implantata kako bi implantat funkcionisao kao prirodan zub.

Kad sraštavanje završi radi se stalna protetska nadogradnja, uzima se otisak te se na temelju vašeg otiska izrađuje zubna kruna, most ili proteza. Nakon što zubni tehničari u laboratoriju izrade protetiku, dolazite na probu gdje stomatolog fiksira protetski rad na implantate čime cjelokupan proces ugradnje implantata završava.