Riječ stručnjaka

Kako održavati higijenu zuba sa fiksnim apartom?

Održavajte vaše zube čistima dok radite na njihovom ispravljanju. Pravilan položaj zuba je pacijentima veoma bitan, kako iz estetskih tako i iz funkcionalnih razloga. Ne dozvolite da za vrijeme nošenja fiksne proteze zaboravite na zdravlje zuba i desni. Sama proteza na sebi zadržava hranu i bakterije, što pogoduje nastanku karijesa i upale desni. Ovo nije vrijeme da zanemarite detaljnu higijenu vaših zuba. Naportiv.

Šta vam je potrebno za pranje zuba i fiksne proteze?

Nema velike razlike u sredstvima koje ste do sada koristili. Potrebna vam je  meka četkica za zube, međuzubna (interdentalna) četkica, konac za zube i neko od sredstava za ispiranje usta. Ukoliko preferirate električnu četkicu, nju takođe možete koristiti. Danas se uglavnom ovi početni setovi za održavanje higijene dobijaju u ordinacijama prilikom postavljanja fiksne proteze.

U čemu je razlika u odnosu na pranje zuba dok niste nosili fiksnu protezu?

Žice i breketi (bravice) fiksne proteze predstavljaju mjesta na kojima se zadržava hrana. To znači da ćete zube morati da perete nakon svakog obroka, kao i prije spavanja. Potrebno je očistiti sve površine zuba i dijelove proteze, tako da na njima više ne možete da vidite ostatke hrane. Zube i brekete nemojte trljati previše energično, kako ne biste odlijepili protezu sa zuba. Nakon pranja provjerite da li je sve čisto i na svom mjestu.

Pranje običnom četkicom

Zube i brekete perite kružnim ili vibrirajućim pokretima, sa svih dostupnih strana. Posebnu pažnju obratite na dio zuba uz desni, kao i na same desni. Njima je potrebna blaga masaža četkicom i uklanjanje svih naslaga i bakterija, kako ne bi došlo do upale. Ukoliko desni u početku malo krvare, nemojte da vas to spriječi da perete zube.

Pranje međuzubnom četkicom

Ovu četkicu koristite kao i kada niste imali protezu, da operete prostore između susjednih zuba. U tu svrhu koristite tanju četkicu koja može da prođe između svaka dva zuba. Interdentalnu četkicu većeg promjera koristite da očistite brekete i žice sa svih strana.

Fiksne proteze

Upotreba konca za zube

Razlike u odnosu na uobičajeno korišćenje konca za zube je ta što konac najprije morate da provučete između žice i zuba. Nakon toga, držeći konac za oba kraja omotan na dva kažiprsta, lagano ga provucite između dva susjedna zuba. Sada vam se jedan kraj konca nalazi prema usnama, a drugi prema jeziku. Laganim pokretima, uz svaku stranicu zuba, očistite prostore između susjednih zuba i uz desni. Budite oprezni da naglim pokretima ne oštetite desni.

Fiksne proteze

Upotreba tečnosti za ispiranje usta

Naslage od hrane možete ukloniti jedino mehanički, četkanjem. Kada niste u situaciji da operete zube ili kada želite dodatno da osvježite svoja usta, možete koristiti različite tečnosti za ispiranje usta. One će doprinijeti osećaju svježine i smanjiće broj bakterija u vašim ustima.

Pojava bijelih mrlja

Kod pacijenata koji nedovoljno održavaju higijenu zuba, moguća je pojava takozvanih bijelih mrlja na zubima. Ove mrlje su početak demineralizacije zuba i one neće nestati nakon skidanja proteze. Iz ovog razloga potrebno je da pranje zuba shvatite ozbiljno. Sredstva koja se koriste protiv demineralizacije zuba koristite samo uz preporuku stomatologa.

Sportske aktivnosti

Pacijenti koje se bave sportom i nose fiksnu protezu nemaju nikakva ograničenja, ali se preporučuje da naprave sportske štitnike za zube. Na ovaj nači čuvaju svoje zube, samu protezu, kao i okolnu sluzokožu obraza i usana. Pri udaru ili jačem kontaktu, sluzokoža biva pritisnuta na metalne delove proteze, što može da dovede do ozbiljnih povreda.

Pored redovnog održavanja oralne higijene, budite redovni i na svojim kontrolama kod ortodonta. To je jedini način da vaše nošenje fiksne proteze bude uspešno. Ukoliko na zubima primjetite bilo kakve promjene njihove boje ili strukture, ili primetite da se neki deo proteze pomera, odmah se javite svom stomatologu.