Riječ stručnjaka

Apikotomija-metoda hirurškog uklanjanja viličnih cisti, priprema, procedura i oporavak poslije intervencije

Apikotomija ( grč.Apex-vrh, extomia-isjecanje) je hirurška metoda kojom se uklanja oboljeli vrh korijena zuba. Kada se postavlja indikacija za ovu proceduru, koji su uzroci i kako sami da posumnjate da se nešto dešava sa vašim zubom, objasnićemo u nastavku teksta.

Uzroci oboljenja korijena zuba:

Vilične ciste javljaju se kao posledica infekcije zubnog živca unutar korijena, a najčešće zbog:

  1. nesaniranog karijesa
  2. povrede tvrdih i mekih tkiva vilica
  3. prethodnog endodontskog tretmana

U ovoj podjeli najveću pažnju skrećemo na zube koji su duže vremena kariozni, a nisu sanirani. Ovakvi zubi reagovaće povremeno u početku na hladno, slatko, a potom će i taj bol da se smanji i potpuno iščezne. Kada se to desi znači da je počeo proces odumiranja zubnog živca usled širenja bakterija iz zubne gleđi, odakle i potiče sam kariozni proces. Započeti proces nastavlja da se širi korijenom zuba do vilične kosti i tamo formira granulom, tzv.viličnu cistu

Dijagnozu postavljamo na osnovu RTG snimka.

Promjena boje zuba, bol u području vrha korijena zuba, postojanje fistule, znaci su koji pacijente dovode stomatologu zbog sumnje da se“ nešto dešava“ sa njihovim zubom.

Priprema za intervenciju podrazumijeva endodontski tretman,  mehaničku obradu i punjenje kanala korijena zuba, ukoliko zub nije ranije endodontski tretiran.

Procedura i opravak poslije intervencije

Apikotomija se izvodi u specijalizovanim ambulantama od strane specijaliste oralne hirurgije, pod dejstvom lokalne anestezije i traje oko 20ak min.  Sam postupak se sastoji u zasijecanju „desni“ iznad zuba uzročnika, mehaničkog uklanjanja upalnih promjena na korijenu, a potom ispiranja i ušivanja sa nekoliko šavova na mjestu načinjenog reza.

Oporavak podrazumijeva mirovanje narednih nekoliko sati poslije intervencije, kašasta ishrana, hladni oblozi zbog moguće pojave otoka i dobra oralna higijena. Za 24h neophodno je napraviti kontrolni pregled i pacijenta uputiti svakodnevnim aktivnostima.

Dr Tatjana Tutnilović