Riječ stručnjaka

Kad je pravo vrijeme za prvu posjetu zubaru?

Potpuno je pogrešan je stav da period mliječnih zuba ne zahtjeva odlaske stomatologu jer je to osnova za budući lijep osmijeh.

Iako vam se možda čini da ne treba voditi previše računa o mliječnim zubima vašeg djeteta jer će oni svejedno biti zamijenjeni stalnim koji će iznići na njihovom mestu, oralna higijena je ipak preduslov da ti novi zubići budu zdravi.

Pogrešan je stav da period mliječnih zuba ne zahtjeva odlaske stomatologu i preventivne preglede jer upravo to može pomoći da vaš mališan kasnije ima lijep osmijeh. Činjenica da djeca uživaju u konzumaciji slatkiša dodatni je razlog da svog mališana na vrijeme odvedete stomatologu.

Sa oralnom higijenom kod djece treba početi još prije nego što nikne prvi zubić. U tom periodu, bebinu usnu duplju i desni treba čistiti gazom i blagim rastvorom, dok je nicanje gornjih i donjih zubića znak da vaš mali nasljednik dobije svoju četkicu za zube. Nekvarljivi mliječni zubi su zapravo garancija zdravlja i pravilnog rasta budućih stalnih zuba.

– Period između dvije i dvije i po godine idealan je za prvu posjetu stomatologu, jer je do tada nikla većina mliječnih zuba, a dijete već uveliko konzumira čvrstu hranu, slatkiše i sokove. Zato je najbolje da ga na pregled odvedete kada mu ništa ne fali, kako bi se na najbolji način upoznalo sa stomatologom i pregledom. Djeca ne mogu imati nikakve predrasude o stomatološkom pregledu, pa to treba iskoristiti da im se usadi pravilna navika za odlazak na preglede.

Međutim, mnoga djeca stomatologe doživljavaju kao babaroge, a razlog tome je upravo činjenica da ih roditelji na prvi pregled vode kada se na nekom od zubića već razvio karijes, što stvara neprijatan bol.

Stručnjaci kažu da je potrebno povesti računa i o ishrani djeteta jer slatkiši i neminovno oštećuju mliječne zubiće. Pri tom, nije toliko važna količina šećera koju slatkiši sadrže, koliko je bitan broj dnevnih unosa tih bombona i čokolada sa kojima se najčešće i pretjeruje. Od dvije i po godine pa naviše podrazumijeva se redovno pranje zuba, i to dva puta dnevno. Jako je važno da dijete pred spavanje, poslije noćnog pranja zuba, ne uzima više ništa od hrane, čak ni da pije mlijeko, a pogotovo ne zaslađene sokove. Tokom noći kvarovi se najbolje razvijaju, pa to što je mališan prao zube nema nikakav značaj kada se u ustima nakon toga zadrže ostaci šećera.

Dok se kod vašeg djeteta ne ustali navika samostalnog održavanja oralne higijene, pomozite mu da tu svakodnevnu praksu zavoli. Kupite mu zanimljivu četkicu sa likom njegovog omiljenog junaka iz crtanog filma i odredite mjesto u kupatilu gdje će ona stajati, što će mu pomoći da sam zatraži da opere zube. S druge strane, potrebno je i da posjetu stomatologu predstavite kao nešto zabavno i da ono što ga tamo očekuje opisujete jednostavnim riječima. Izbjegavajte pominjanje bušenja i bola i nikako mu ne prenosite svoja loša iskustva.

Tretmani kao preventive

Neki od tretmana koje vaš mališan može obaviti kod stomatologa jeste takozvano fluorisanje. Ono se obavlja kada se na jednom zubiću već razvio mali karijes, pa ga stomatolozi preporučuju kao preventivu kojom se sprječava dalje širenje i eventualno oštećenje drugih zubića. Obavlja se na nekoliko načina, nanošenjem gela ili laka na tačke na kojima se može javiti kvar, a predstavlja idealan prvi tretman za dijete jer je prijatan, bezbolan i traje svega pet minuta. Stomatolog može preporučiti i kućno fluorisanje prepisivanjem tabletica za grickanje.