Riječ stručnjaka

Zalivanje šestica kod djece: Zašto je važno?

Fisure i jamice su udubljenja na zubima u kojima se zadržavaju hrana i bakterije. Odatle ih je teško ukloniti, pa se tu najčešće javlja karijes. Kako to spriječiti?

Poštovani roditelji, vi i dječji stomatolozi ste najvažniji kada su u pitanju zdravi zubi vašeg djeteta. Zato ne smijete dozvoliti pokvaren zub u ustima mališana.  Međutim, vrlo često ste baš vi najveći krivac. Smatrate da za život djeteta nisu toliko važni mliječni zubi, jer će uskoro da ih zamijene stalni.

Na mliječne zube ćemo se vratiti nekom drugom prilikom, a sada želimo da vam skrenemo pažnju na jedan veoma važan stalni zub. Riječ je o „šestici“, prvom stalnom molaru, zubu koji niče oko šeste godine. Iako bi trebalo dugo da traje, njegova sudbina je da se među prvima vadi zbog karijesa. Odgovaramo na neka od najvažnijih pitanja vezana za zdravlje šestica.

Kakav je zub šestica?

– Prvi se kvari i vrlo je specifičan po izgledu. Grizna površina mu nije ravna. Ima izražene jamice i fisure (dublje usjeke), gdje se zadržava hrana.To pogoduje stvaranju karijesa, koji brzo zahvata gleđ, ali i dublje dijelove zuba. Sve to se događa zbog nepravilne ishrane i loše oralne higijene.

Može li, ipak, da se zub sačuva?

– Naravno! Roditelji nisu dovoljno upoznati, ali postoje materijali koji mogu da zaštite zub. Posebnim postupkom, fisure ili useci se zalivaju (popunjavaju). Zalivanje se obavlja u prvoj godini po nicanju šestice, ali samo ako dječji stomatolog pregledom utvrdi da je zub potpuno zdrav.

– Cilj je da se jamice i useci zatvore hermetički. Zalivanjem se dobija ravna, glatka površina, koju je lako čistiti. Tako se sprječava zadržavanje hrane, razvoj mikroorganizama i pojava karijesa.

Da li je postupak bezbolan?

– I bezbolan, i bezopasan. Zub se ne buši. Prvo se detaljno očisti, zatim premaže određenom tečnošću i osuši. Potom se nanese tanak sloj zalivača. Oni mogu da budu bezbojni i obojeni. Bolji su obojeni, jer su za roditelje vidljivi, pa mogu sami da obavljaju kontrole.

Kada su predviđene kontrole kod zubara?

– Prva poslije dvije sedmice, jer je to najkritičnije vrijeme za ispadanje zalivača. Zatim na mjesec dana, i konačno na šest mjeseci.

Da li se događa da djetetu to ne prija?

– Ne! Sve mora da bude perfektno i precizno urađeno. Ne smije da se poremeti zagrižaj i djetetu ne smije ništa da smeta.

Je li riječ o zaštiti na duži period?

– Ne baš, zato što je ovom metodom zaštićena samo grizna površina, a zub ima još četiri strane. Ali, stvaranjem navike kod roditelja da bar jednom godišnje odvedu djecu stomatologu, dobijamo mnogo – zdrave zube, zdravo dijete!

Izvor: Yumama