Riječ stručnjaka

Kad je vrijeme za vađenje umnjaka?

Vađenje umnjaka je česta intervencija u stomatologiji pa ste sigurno čuli da je neko od vaših prijatelja, rodbine ili kolega izvadio ili imao operaciju umnjaka. Nakon toga obično se zapitate zašto su morali da ih vade i da li će se to i vama desiti.

Umnjaci se vade jer bole i izvor su infekcije. Tokom nicanja, umnjaci mogu izazvati zapaljenje okolne gingive, zubnog mesa (tzv. perikoronitis).

Simptomi otežanog nicanja umnjaka su: bol i otok, otežano otvaranje usta, zadah, povišena temperatura.

Ovo zapaljenje se nekad može sanirati primjenom antibiotika, nekad cirkumcizijom (opsjecanjem tkiva oko umnjaka), ali ako se zakomplikuje vađenje umnjaka je neophodno.

Umnjaci su zubi koji posljednji rastu i to obično u dobi između 17. i 24. godine. Po pravilu bi trebalo da svakom čovjeku niknu četiri umnjaka, dva u gornjoj vilici, a dva u donjoj. Nekada nikne jedan, nekad sva četri, a nekada ni jedan.

Šta je razlog tome? Neko od nas u kosti ima jedan zametak umnjaka, a neko četiri. Individualno je da li će nići ili ne. Evolutivno gubimo zametke umnjaka jer smo promijenili način zivota, jedemo mekšu hranu nego naši preci, i svakodnevno smo izloženi stresu. Umnjaci su kod naših predaka nesmetano nicali i imali bitnu funkciju žvakanja.

KADA SE PREPORUČUJE VAĐENJE UMNJAKA ?

Podijeljeno je stručno mišljenje po pitanju kad je pravo vrijeme za vađenje umnjaka. Mnogi smatraju da je najbolje preventivno ih izvaditi i time izbjeći sve moguće probleme koje oni svojim nicanjem mogu izazvati. Iako ovo djeluje surovo, nekada je to pravo rješenje.

Prije svega zavisi od toga ima li dovoljno prostora za nicanje novih zuba ili ne. Ako je umnjak smješten u skučenom prostoru i ako mu pravac nicanja nije vertikalan dolazi do rasta koji je praćen bolom, ponekad otokom i otežanim i ograničenim otvaranjem usta. Složićete se, niko ne želi da trpi bol i tada je najbolje riješiti se ovih zuba. To neće ostaviti nikakve posledice po vas. Nesmetano ćete moći da jedete kao i prije vađenja.

DA LI JE VAĐENJE UMNJAKA TEŠKA INTERVENCIJA?

Ako je nikao, umnjak se vadi kao svaki drugi zub, uz primjenu lokalne anestezije. Ako je umnjak poluiznikao (poluimpaktiran) ili je potpuno u kosti (impaktiran) onda je neophodna pomoć oralnog hirurga i umnjak se vadi hirurški, takođe u lokalnoj anesteziji. Bez obzira na to da li vas čeka obično ili hirurško vađenje neophodno je da vašem stomatologu pri odlasku na pregled, ponesete snimak zuba. Na vašem stomatologu je odluka da li će to biti mali snimak pojedinačnog zuba ili snimak svih zuba gornje i donje vilice (tzv. ortopantomogram).

Pomisao na hirurga i hirurgiju većinu nas plaši, ali razloga za strah nema, jer je ova intervencija potpuno bezbolna i za pacijenta nije teška, sem u nekim ekstremnim slučajevima. Ne traje dugo, svega pola sata do sat vremena. Počinje nakon davanja lokalne anestezije, zatim hirurg isječe meko tkivo iznad umnjaka, pristupa mu specijalnim instrumentima, izvlači zub iz kosti, i onda ušiva ranu. Dan poslije intervencije je kontrola, nakon sedam dana dolazi se na skidanje konaca.

KAKO SE PONAŠATI POSLIJE INTERVENCIJE?

Posle hirurške intervencije nabolje bi bilo da bar dva dana mirujete i izbjegavate velike fizičke napore. Danas je hirurgija toliko napredovala da vam ova intervencija ne remeti mnogo kvalitet života. Hirurg će vam savjetovati hladne obloge, tablete protiv bolova (sve osim aspirina i andola koji utiču na pojačano krvarenje), da spavate na suprotnoj strani, da prvi dan jedete mekšu hranu i da potpuno normalno održavate oralnu higijenu. Oporavak je individualan i traje od 1-2 pa do 7 dana.

Redovan odlazak kod stomatologa jedan je od najboljih načina da se izbegnu jaka i bolna zapaljenja. Ali, ako i dođe do zapaljenja ne odlažite odlazak kod zubara. Bol, pa čak i neprijatan miris ne mogu da nestanu sami od sebe. Uzimanjem nekih lijekova protiv bolova možete samo na kratko primiriti zapaljenje. Zato je najbolje čim osjetite neku promjenu javiti se svom zubaru, jer ćete imati manje komplikacija. Intervencija i terapija ce biti lakše i jednostavnije, a vi ćete vrlo brzo moći da obavljate svakodnevne aktivnosti uz zdrav osmijeh.