Blog

Šta je to preventivna stomatologija?

Preventivna stomatologija je posebna grana koja se bavi očuvanjem vaših zuba, tj. prevencijom od nastanka oboljenja zuba i usne duplje.

Koliki značaj ima preventivna stomatologija ukazuje i definicija Svetske zdravstvene organizacije, koja upravo ovu oblast stavlja na prvo mjesto, jer ona obezbjeđuje dugotrajno oralno zdravlje, a samim tim unapređuje i kvalitet života ljudi.

Imajući u vidu da su karijes i parorontopatija vodeći stomatološki problemi savremenog društva, svaki stomatolog veliku pažnju posvećuje edukaciji pacijenata o prevenciji nastanka bolesti kao najboljem načinu za  očuvanje zdravlja.

Preventivna stomatologija kao kompleksna nauka

Bez obzira na drugačiju terminologiju glavni cilj je isti – pružanje najefikasnijih, provjerenih mjera i sredstava za prevenciju oralnih oboljenja.

Na osnovu naučnih činjenica o etiologiji oralnih oboljenja rasvjetljavaju se problemi vezani za zaštitu oralnog zdravlja. Što podrazumijeva kombinaciju aktivnosti različitih stomatoloških, medicinskih i društvenih disciplina, kao što je sociologija, psihologija, epidemiologija, statistika, zdravstveno vaspitanje itd.

Preventivna stomatologija se dijeli na tri dela:

Primarna obuhvata očuvanje zdravlja primjenom preventivnih metoda i zaustavljanje započetog oboljenja,

Sekundarna preventivna stomatologija se odnosi na tretmane kako bi se restaurisalo izgubljeno tkivo,

Tercijarna prevencija podrazumeva mere kojima se potpuno izgubljena tkiva zamjenjuju, a zatim i rehabilitaciju pacijenta za normalan život.

Koje su osnovne mere preventivne stomatologije otkriva vam u ovom blogu Lumident Studio – stomatološka ordinacija Beograd.

Prevencija kao način života

Lijepi i zdravi zubi su odraz našeg načina života. Odnosno, pravilno pranje zuba je prvi korak u prevenciji. Jedino na taj način možete sprečiti razvoj karijesa i mekih tkiva.

Plombiranje

Stručnjaci savjetuju da zube peremo najmanje dva puta dnevno po 3 minuta. Takođe, neophodna je i pravilna tehnika iščetkavanja kako bi se otklonili svi ostaci hrane koji, kasnije, mogu da formiraju zubni plak.

S obzirom na to da zdrave navike stičemo od najranijih dana, veoma je važno da oralna higijena kod djece počne još pre pojave mlečnih zuba.

Osim lične higijene, i hrana koju unosimo utiče na očuvanje naših zuba. Balansirani unos minerala, vitamina i drugih hranjivih materija, uz izbjegavanje pretjerane konzumacije šećera i vještačkih zaslađivača je pravo rješenje ne samo da zdrave zube, već za čitav organizam.

Preventivna stomatologija ukazuje na značaj redovne kontrole

Glavni “krivac” za nastanak karijesa jeste zubni plak. Naime, bakterije razlažu ostatke hrane, stvarajući kiselinu koja deluje na površinu zuba i slabi njegovu čvrstinu. Taloženjem plaka obrazuje se zubni kamenac. Ne samo da izgleda ružno, već dovodi do mnogih problema – počev od neprijatnog daha pa do ozbiljne parodontopatije.

Zbog toga preventivna stomatologija obuhvata skidanje kamenca sa zuba prilikom redovne kontrole kod stomatologa.

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je efikasna prevencija kod osoba sa izraženim kvržicama na griznim površinama zuba molara i premolara. Ovom tehnikom se sprečava skupljanje i zadržavanje hrane na mestima koja su nepristupačna za klasično mehaničko čišćenje četkicom.

Zalivanje fisura mora se nakon određenog vremena obnoviti kako bi se sačuvali molari.

Fluorizacija zuba

Fluorizacija zuba je posebna mjera profesionalnog ojačavanja zuba. Kako fluoridi imaju značajnu ulogu u ojačavanju, ali i liječenju početnog karijesa, uzimanje malih, propisanih količina ovog minerala čini zubnu gleđ otpornijom.

Precedura je jednostavna i bezbolna, a postupak se ponavlja 2 do 3 puta godišnje. Pored profesionalnog, preporučljivo je unošenje fluorida prirodnim putem preko hrane. Naročito u periodu trudnoće.