Riječ stručnjaka

Sve što ste htjeli znati o vađenju umnjaka

Umnjaci su zubi  poznati još i kao osmice i zubi mudrosti, predstavljaju osmi zub u ljudskoj vilici, zato ih nazivaju često osmice.

Njihov latinski naziv glasi dentes serotini, koji je manje poznat izvan stručnog stomatološkog kruga. U ljudskoj vilici se tokom života formiraju četiri umnjaka i za razliku od drugih zuba izrastaju kasnije, u periodu od 18 – 25. godine života te zato predstavljaju znak zrelosti.

Umnjaci kreću sa rastom u većini slučaja u pubertetu i taj rast je propraćen, u najvećem broju slučaja, jakim bolovima i visokim temeraturama. Ne preporučuje se u tom periodu koristiti bilo kakva farmaceutska sredstva za ublažavanje bolova jer usporavaju rast umnjaka.

Preporučuje se odmor i mirovanje što je više moguće.

Zašto su umnjaci za neke izazov?

Umnjaci ili treći molari, kako ih neki nazivaju, zauzimaju posljednje mjesto u zubnom nizu. Često se susrećemo sa iskustvima ljudi iz naše okoline kojima ovi zubi nisu izrasli ili su imali dosta komplikacija sa njima.

Zašto se to događa?

Umnjak koji ne izraste, spriječen je zbog nedostatka prostora u zubnom luku, nepravilnog položaja ili ograničenog rasta vilice.         

Terapija koja se preporučuje kod otežanog nicanja umnjaka ovisi od procjene mogućnosti izrastanja, starosti pacijenta, općeg zdravstvenog stanja i prisutnih simptoma.

Zubi koji ne izrastu ne moraju uzrokovati smetnje, ali ukoliko su prisutne tada se javljaju bolovi od blagog do jakog intenziteta. Može biti prisutan otok u ustima, otežano otvaranje usta, pa čak i opšti znakovi infekcije (povećana tjelesna temperatura, malaksalost i sl.).

Kada umnjak jednim dijelom izbije, lako može doći do upale mekog tkiva u predjelu krunice zuba, jer je čišćenje takvog zuba otežano zbog nepristupačnosti i hrana se lako zavlači ispod desni, koje dijelom prekrivaju krunu zuba.

Upala umnjaka naziva se perikoronitis, a praćena je stvaranjem gnoja i bolom. Bol može biti veoma jaka, a često se može proširiti i do uha.

Upalu umnjaka je ponekad moguće riješiti ispiranjem sadržaja “džepa” koji se stvorio i cirkumcizijom gingive (to je postupak kojim se skalpelom otklanja dio desni koji prekriva krunu zuba). Tako se olakšava održavanje oralne higijene i smanjuje mogućnost ponovne upale. Međutim, u slučajevima ponavljanja težih upala, jedino trajno rješenje je vađenje umnjaka.

Operacija umnjaka

Operaciju umnjaka može izvesti maksilofacijalni hirurg ili oralni hirurg. Prije same operacije liječnik vam može prepisati recept za antibiotike kako bi se upala malo smirila.

Postupak vađenje umnjaka izgleda tako što vam stomatolog ili hirurg ubrizga lokalni anestetik da se umrtvi područje u kojem se nalazi zub.

Hirurško vađenje umnjaka se vrši tako što se otvara tkivo desni iznad zuba i vadi kost koja pokriva zub, a potom i sam umnjak. Nekad je čak potrebno i razbiti zub na manje komade kako bi se lakše izvadio.

Nakon vađenja umnjaka ponekad je potrebno i nekoliko kopči za zatvaranje rane. Postoje kopče koje same otpadaju, a postoje i one koje skida sam hirurg nekoliko dana posle operacije.

Trajanje vađenja umnjaka je relativno, od petnaestak minuta do oko sat vremena, ovisi o tome vadi li se samo umnjak ili je potrebna operacija. Najvažnije je da tokom samog procesa vađenja umnjaka ne osjećate bol, jer ste pod djelovanjem anestetika.

Vađenje umnjaka može biti izvedeno i bez operacije, ali je za to potrebno javiti se na vrijeme stomatologu. Uz određenu terapiju oporavak je moguć i u roku od 24 sata.

Oporavak nakon operacije umnjaka

Oporavak nakon operacije umnjaka treba biti popraćena sljedećim smjernicama:

  • Hladite tretirano područje  (hladne obloge držati po 20 minuta).
  • Ranu ne trebate ispirati vodom ili drugim sredstvima (nakon vađenja zuba u alveoli se formira koagulum koji ispiranjem može ispasti i zarastanje nakon toga može biti bolno i usporeno).
  • Izbjegavajte hranu dok traje anestezija jer postoji mogućnost da se pacijent ugrize za usnu ili obraz i da nastanu rane na sluzokoži. Savjetuje se mekša hrana, prvih 24h ne jesti i ne piti toplo. Preporučuje se sladoled.
  • Ne pušiti 48h nakon vađenja zuba jer nikotin i katran negativno djeluju na formiranje koaguluma.
  • Izbjegavati pretjeranu fizičku aktivnost i treninge dva-tri dana.
  • Blaga sukrvica je normalna pojava nakon vađenja umnjaka. U slučaju da se javi krvarenje iz rane stavite komadić gaze ili dvije vrećice čaja od kamilice i držite pola sata. Ako ne prođe, javite se svom oralnom hirurgu.
  • Analgetik se koristi po potrebi (isključivo preparati koji ne sadrže acetil-salicilnu kiselinu). Ukoliko se bol ne smanjuje poslije 48h, javiti se svom hirurgu.
  • Antibiotici se uglavnom primjenjuju nakon vađenja umnjaka (pacijentu se daju upute koji, koliko puta dnevno i koliko dugo).
  • Konci se uklanjaju nakon 6-7 dana.
  • Redovno održavanje oralne higijene (upotreba meke četkice za zube i polagani pokreti u predjelu konaca).