Blog

Zdravlje dječijih zuba

Zdravje dječijih zuba bi trebalo da bude važno od samog rođenja. Na jedno mesto skupili smo vam sve potrebne informacije kad je u pitanju pravilna njega dečijih zuba. Od prve posjete zubaru pa sve do borbe sa pojavom prvog karijesa. Isto tako, u ovom tekstu ćete naći sve što vam je neophodno da znate kad je u pitanju nicanje dječijih zuba, ali i kako da svoje mališane oslobodite straha od stomatologa. 

Veoma je važno da djeci od najranijih dana usadite zdrave navike kad je u pitanju zdravlje zuba.

Simptomi nicanja prvih zuba

U periodu od šest mjeseci pa nadalje roditelji obično svaku promjenu kod bebe pripisuju zubićima, ali to je krajnje nepravedno. Mogući simptomi koji će se pojaviti su:

Potreba za grickanjem. Bebe kojima niču zubići obično imaju potrebu da grizu sve jer im pritisak usljed nicanja zuba olakšava kontrapritisak. Kupite bebi igračke za žvakanje, koje se mogu zalediti.

Otečene desni. Prije nego zub nikne desni mogu biti crvene i otečene na mjestu gdje zubić treba da se pojavi. Ponekad možete ispod desni tačno vidjeti zubić koji samo što nije izašao.

Pojačano slinjenje. Slinjenje je normalna pojava kod beba, ali za vrijeme nicanja zuba ono može biti poprilično pojačano.

Nervoza, posebno noću. Aktivnost, kada zub kreće da niče je obično veća noću i zato su bebe u tom periodu razdražljivije noću nego danju.

Povlačenje ušiju. Ova pojava može biti znak upale ušiju i nicanja zuba jer se bol iz vilice reflektuje na ušni kanal. Ako beba nema temperaturu i druge simptome koji bi upućivali na upalu uha, onda povlačenje verovatno znači da joj niču zubići.

Promjena u prehrambenim navikama. Bebe koje odjednom ne žele da jedu krutu hranu, već isključivo iz flašice verovatno imaju problema sa zubićima. S druge strane dojene bebe mogu intenzivnije sisati i gristi bradavicu usljed neugode zbog nicanja.

Postoje neke smjernice po kojima je određeno kojim redoslijedom bi trebalo bebi d niču zubi, ali veoma je važno da znate kako je svaka beba različita I da ako joj zubi ne niču baš ovim redom to nikako ne mora da znači da nešto nije u redu.

6 meseci – donje jedinice

8 meseci – gornje jedinice

10 meseci – gornji i donji bočni sekutići

14 meseci – prvi kutnjaci

18 meseci – očnjaci

24 meseca – drugi kutnjaci

Kako olakšati bebi

Postoji nekoliko načina koje možete probati da olakšate bebi nicanje zbića i ublažite bolove. Neki od njih su:

Smočite pamučnu krpicu, stavite je u zamrzivač i dajte bebi da žvaće.

Lagano, prstom masirajte bebine desni da olakšate zubu da nikne.

U apoteci kupite posebne gelove ili kapi koje ćete utrljati u bebine desni.

Isto tako, pokušajte bebi skrenuti pažnju od bolova, igrajte se s njom, čitajte, pjevajte, kupite novu igračku.

Obratite se pedijatru ako se bebi simptomi pogoršavaju, ako ima povišenu temperaturu ili ako joj ni jedan zubić nije nikao nakon napunjenih 15 meseci starosti.

Nicanje zubia bi trebalo da traje do druge godine, ali poslije prvih nekoliko zuba proces je puno bezbolniji. Nakon nicanja prvog zuba počnite sa pranjem, prvo zubiće samo brišite čistom gazom i ne stavljajte bebu na spavanje sa flašicom jer se time povećava rizik od nastanka karijesa.

Pranje dječijih zuba

Čim vašoj bebi nikne prvi zubić vrijeme je da počnete sa redovnim četkanjem. Za početak koristite mekane četkice i sasvim malu količinu paste namijenjene isključivo za malu djecu. Preporučuje se da djeci zubiće perete dva puta dnevno da biste uklonili sve bakterije i naslage i na taj način spriječili kvarenje. Umjesto četkice  u ranom periodu možete koristiti i posebne maramice za čišćenje zubića specijalno napravljenje za čišćenje zuba i desni kod beba.

Kad dijete napuni dvije godine polako možete početi sa učenjem kako da samo pere zube, pažljivo ga pratite i objasnite da ne smije gutati pastu za zube. U dobi od četiri godine možete početi čistiti zubiće vašeg deteta sa zubnim koncem, a sa 8-9 godina dete bi već trebalo da sve obavlja samo.

Prva posjeta stomatologu

Prvi odlazak kod stomatologa može biti poprilično stresno iskustvo kako za dijete tako i za roditelje, ali uz određnu pripremu i planiranje sve će biti u redu. Važno je da pronađete stomatologa koji ima iskustva sa decom, koji će dijete znati opustiti, a možete se pokušati dogovoriti da za prvi put ne radite ništa već da dijete samo vidi one interesantne spravice koje se nalaze u stomatološkoj ordinaciji. Većina stomatologa danas klincima dijeli diplome i medalje za hrabrost što njima puno znači pa se raspitajte da li i vaš stomatolog praktikuje to isto.

Postoje stomatolozi koji smatraju da bi dijete na prvi pregled trebalo odvesti čim mu nikne prvi zubić i da se nikako ne bi trebalo čekati prvi rođendan do prvog pregleda. S druge strane postoje oni koji smatraju da prije drugog rođendana nema nikakve potrebe za odlaskom kod stomatologa. Na vama je da odlučite kada ćete to uraditi, ali naš savjet vam je što prije, to bolje. Obavezno pročitajte i koje su to Loše dječije navike koje mogu ugroziti zdravlje dječijih zuba. 

Pojava prvog karijesa

Mnogi roditelji se često pitaju da li je potrebno popravljati dječije zube koji će svakako ispasti. Stručnjaci kažu da je veoma važno reagovati čim se karijes pojavi da se infekcija ne bi proširila, ali se obično čeka neko vrijeme da dijete malo poraste da je spremno na saradnju sa stomatologom.

Kad dođe vrijeme za ispadanje zubića, dragi roditelji nikako nemojte zaboraviti na staru dobru Zubić vilu koja će uveliko olakšati taj pomalo stresan period za vaše dijete.

Kad je vrijeme za prvi pregled kod ortodonta?

Velik broj istraživanja potvrđuje znatan uticaj oboljelih dječiih zuba na opšte zdravlje te radnu i intelektualnu sposobnost djece, njihov uspjeh u školi i rezultate testiranja. U tu priču spadaju i pregledi kod ortodonta.

Nepravilnosti dječijih zuba i vilice nisu samo estetski problem, nego mogu ozbiljno narušiti oralno zdravlje i negativno djelovati na samopouzdanje i psihu djeteta. Pravilno raspoređeni lijepi zubi važni su i za zdravlje nervnog sistema, viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Iza lijepog osmijeha skriva se veoma kompleksan sistem mišića, kostiju i zuba. Na kraju krajeva, ako su zubi pravilno postavljeni lakše ih je četkati i održavati oralnu higijenu, a time se smanjuje mogućnost nastanka karijesa, koji je najraširenija bolest današnjice.

Problemi sa zubima uzrokuju probleme sa žvakanjem, što ograničava izbor hrane i negativno utiče na kvalitetu prehrane, a to se, opet, odražava na opšte zdravlje.

Ako se ne liječe, infekcije zuba mogu djelovati i na druge organe jer se bakterije i toksini šire organizmom. Posebno su ugrožena skupina djeca slabog imuniteta, djeca s oboljenjima srca i zglobova ili dijabetesom.

Velik broj novijih istraživanja potvrđuje znatan uticaj oboljelih zuba na opšte zdravlje te radnu i intelektualnu sposobnost djece, njihov uspjeh u školi i rezultate testiranja. Osim s umanjenim intelektualnim sposobnostima, loše oralno zdravlje povezano je i s lošijim socijalnim odnosima, povlačenjem u sebe i lošijim uspjehom u životu uopšteno.

Važno je da roditelji shvate kako ne smiju biti pasivni promatrači jer je oralno zdravlje djeteta u prvom redu njihova odgovornost, a doktor dentalne medicine važna je karika u prepoznavanju potreba i pružanju potrebne podrške i njege. Samo zajedničkim aktivnostima roditelja i doktora dentalne medicine (pedodonta, ortodonta) postiže se krajnji cilj, a to je zdravo i sretno dijete.

Pročitajte i Nekoliko stvari o zdravlju dječijih zuba koje morate znati.